Reisinfo

 

Aan te raden om mee te nemen:

 

  • Makkelijk zittende kleding en stadskleding
  • Lange broeken en hemden of shirts met lange mouwen voor boswandelingen en korjaal vaarten. Dit ter bescherming van insekten en zonverbranding
  • Wandelschoenen/gympen en waterschoenen
  • Kleine rugzak/ flessenhouder
  • Badlaken
  • Zwemkleding
  • Zonnebrand
  • Muggen afweermiddel

 


Nieuwe EU veiligheidsregels op luchthavens
Er is een nieuwe bedreiging voor de veiligheid van vliegreizen: vloeibare explosieven. Om u tegen dit risico te beschermen heeft de Europese Unie nieuwe veiligheidsmaatregelen aangenomen voor passagiers m.b.t. hun handbagage en de hoeveelheid mee te nemen vloeistoffen. De regels zijn van toepassing voor alle passagiers die vertrekken vanaf luchthavens in de EU ongeacht de bestemming. De nieuwe regels houden in dat uw handbagage gecontroleerd wordt op vloeistoffen naast andere verboden artikelen. Deze regels gelden per 6 november 2006 op alle luchthavens in de EU.Wat verandert er?

 

Inpakken van bagage
Het is alleen toegestaan om een kleine hoeveelheid vloeistoffen bij u te dragen of mee te nemen in uw handbagage. Deze vloeistoffen moeten in aparte verpakkingen (flesjes) zitten met een maximum inhoud van 100 ml. per stuk. Deze verpakkingen moeten in een transparante, hersluitbare plastic tas zitten met niet meer dan 1 liter inhoud.

 

Op de luchthaven
U moet:
· Uw plastic tas met de vloeistof verpakkingen ter controle tonen aan het veiligheidspersoneel bij de veiligheidscontrolepunten;
· Uw blazer en/of jas uitdoen. Deze worden apart gescreend terwijl u door de metaaldetector loopt;
· Laptops en andere grote elektrische apparaten verwijderen uit uw handbagage. Deze worden apart gescreend terwijl u door de metaaldetector loopt.

 

Wat valt onder vloeistoffen?
· Water en andere drankjes, soep, siroop
· Parfums
· Gels, inclusief shampoo en douche gels
· Pasta’s, inclusief tandpasta
· Crèmes, lotions en zalfjes
· Sprays
· Spuitbussen, onder druk staande verpakkingen, inclusief scheerschuim, ander schuim of deodorant
· Vloeibaar-vaste mengsels
Of elk ander item met soortgelijke samenstelling.

 

Wat verandert er niet?
U kunt nog steeds:
· Vloeistoffen meenemen in de bagage die u incheckt (dus niet meeneemt in uw handbagage); de nieuwe regels gelden alleen voor handbagage;
· In uw handbagage voor gebruik tijdens de vliegreis medicijnen en dieetsupplementen meenemen, inclusief babyvoedsel. In deze gevallen zijn er geen beperkingen aan de hoeveelheid vloeistoffen die u mag meenemen;
· Vloeistoffen kopen zoals drankjes en parfum in een EU luchthavenwinkel die voorbij het punt ligt waar u uw boarding pass heeft getoond. Als de producten worden verkocht in een speciaal verzegelde tas, wacht dan met openen tot u definitief gecontroleerd bent. In deze gevallen zijn er ook geen beperkingen aan de hoeveelheid vloeistoffen die u kunt meenemen.Als uw reis inclusief een transfer is op een andere vlucht op een EU luchthaven, dan kunt u nog steeds vloeistoffen kopen op een EU luchthaven voorbij het punt waar u de boarding pass heeft getoond of aan boord van een vliegtuig van een EU luchtvaartmaatschappij. De vloeistoffen zullen worden verkocht in een speciaal verzegelde tas. Wacht met het openen van de tas totdat u definitief gecontroleerd bent op de laatste luchthaven van uw transfer.Twijfelt u over wat u kunt meenemen, raadpleeg uw luchtvaartmaatschappij of (zaken)reisagent voordat u op reis gaat. Wees vriendelijk en werk mee met het veiligheidspersoneel op de luchthaven en het luchtvaartpersoneel.

 

Disclaimer
Dit document is mede ontwikkeld door de Europese Commissie, de Association of European Airlines en de Airports Council International. Dit is voor u een samenvatting van de belangrijkste elementen van de EU wetgeving op de beschreven punten. Elke wettelijke actie of claim dient uitsluitend gebaseerd te zijn op de oorspronkelijke wetteksten.

 

Bagage
Het is verplicht om een zgn. ‘eigendom onregelmatigheids rapport’ (PIR) op te laten maken door vervoerders grondpersoneel op het moment van verlies, vertraging of constatering van schade bij aankomst op de luchthaven. Zonder dit rapport wordt geen schadeclaim in behandeling genomen. Iedere passagier is te allen tijde zelf verantwoordelijk voor zijn of haar bagage.

 

Medische indicatie
Indien er medische indicaties zijn waardoor het niet duidelijk is of u wel of niet mag vliegen, bent u verplicht een medisch rapport te tonen waarin uw arts verklaart dat u mag vliegen. Het niet kunnen overhandigen van dit rapport kan ertoe leiden dat het vervoer, zonder restitutie, geweigerd wordt.